Bútorok kategória bejegyzései

ebédlőasztal

Bútorápolás felsőfokon

A legtöbben szeretjük a szép bútorokat, különösen azokat, amelyek valamilyen értéket is képviselnek, így a legértékesebb bútorok általában azok, amelyek tömörfából készültek. Ezek szinte örök időkre szólnak, ha megfelelően készítik el őket, persze nem árt néha a felületkezelésüket megújítani ezzel is meghosszabbítva élettartamukat.

A tömörfa bútorok szépségét a leginkább azzal őrizhetjük meg, ha rendszeresen ápoljuk őket, és nem tesszük ki azokat túl nagy igénybevételnek. Mire gondolunk? Például egy tömörfa étkezőasztal esetében a lakkozott felületnek nem tesz jót, ha forró edényeket teszünk rájuk, mint ahogy az sem, ha túl hosszú ideig víz éri őket. Ilyenkor a rajta lévő lakkréteg megtöredezik, felpúposodik, felcsattogzik, majd szép lassan apró darabokban leválik az asztal vagy más bútor felületéről. Ha pedig így járunk, akkor a fafelületeket már semmi sem védi a napi használatból eredő igénybevételtől, ami még jobban meggyorsítja elhasználódásukat. A legtöbb ilyen esetben csak úgy fordíthatjuk vissza a folyamatokat, ha a bútorok felületeit lecsiszoljuk és újra felületkezeljük.

Van még egy módszer, amivel megóvhatjuk sokat érő bútorainkat, és élettartamuk hosszabbításához is hozzájárulhatunk: ez pedig, ha bútorápoló szereket alkalmazunk rajtuk rendszeresen. Ezek legtöbbje portaszító, antisztatikus felületet képez a bútoron, miáltal szebbek és csillogóbbak lesznek. Emellett a bútorápolók anyaga ápolja is a fát, ami szintén hozzájárul élettartamának növeléséhez.

ezüst ágy

Ezüst bútorok

Az ezüst használata a bútorokon igen gyakori, különösen az antik, vagy antik hatású bútorok esetén. Mielőtt azonban az ezüstfesték használata mellett döntenénk érdemes néhány dolgot megfontolni.

Az első, hogy a vásárolt festék nem biztos, hogy olyan eredményt hoz, mint ami a festékdobozán látható. Először csináljuk egy próbafújást, hogy lássuk milyen is valójában a festék minősége és valóban olyan lesz-e az összhatás, ahogy azt reméljük.

A másik dolog, hogy el kell döntenünk milyen festéket használunk. A legegyszerűbb választás az ezüst spray festék. Ez azért is előnyös, mert akár a boltban ki tudjuk próbálni egy tesztfelületen, és a felvitele is egyszerű, nem igényel túl nagy gyakorlatot. Latex festék: ez egy lényegesen jobb minőségű, ugyanakkor drágább választás. Ráadásul nincs lehetőség a festék tesztelésére sem.  Ezüstbevonat: nyilvánvalóan ez az a megoldás, amely a legtökéletesebb, hiszen a bútor kap egy szupervékony ezüstbevonatot. Ezt azonban csak akkor használjuk, ha nagy gyakorlattal rendelkezünk, hiszen kivitelezése nem olcsó mulatság, különösen akkor nem, ha elrontjuk…

Mielőtt azonban bútoraink ezüstözése mellett döntünk, gondoljuk meg alaposan. Egy csillogó köves ezüstmedál gyönyörű lehet, de egy nagy felületen ezüstbe burkolt bútor, már a giccses lehet. Az ezüst használata nagy lakberendezési tapasztalatot igényel, hogy az valóban ízléses és elegáns legyen.

Több mint 2 milliárd dolláros befektetést tervez az IKEA Oroszországban

Az IKEA oroszországi leányvállalata azt tervezi, hogy legalább 2,1 milliárd dollárt fektet be az Oroszországban működő 14 bevásárlóközpontjának fejlesztésébe és korszerűsítésébe – közölte a The Wall Street Journal című újság szerdán.

A MEGA néven ismert plázák hálózatát működtető IKEA Centres Russia először a moszkvai régióban lévő két bevásárlóközpont területét szándékozik megnövelni 15-20 százalékkal.
A következő tíz évben újabb üzletközpontokat építenének Oroszország keleti részén, de egyelőre a meglévő plázák bővítésén van a hangsúly. Folytatás

Negyven éve nyílt meg a látogatók előtt a keszthelyi Festetics-kastély

Pontosan a Múzeumok éjszakájának hétvégéjére esik a keszthelyi Festetics-kastély nagyközönség előtti megnyitásának évfordulója, a Helikon Kastélymúzeum termeiben a főúri enteriőrt bemutató kiállítás ugyanis éppen 40 éve látogatható.

Az 1976-ban megnyílt múzeum a maga nemében már akkor is egyedülálló volt, hiszen az első kastélyépületek egyikeként vált látogathatóvá, s maga a kiállítás tematikája nem is nagyon változott az elmúlt 40 esztendő alatt – fogalmazta meg Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Mint azt hozzátette: a kiállítás egykor és ma is úgy próbálja bemutatni a kastélybelsőt, mintha a látogatók vendégségbe érkeznének a hercegi családhoz, azaz egy “időutazásra” szól a belépőjük. Folytatás

bedroom

Így válasszon ágyat a hálószobába!

Egy hálószobát talán a legegyszerűbb berendezni, hiszen egyrészt ez kisebb méretű, mint a többi helyiség, másrészt a bútorválasztéka is adott. A legtöbb hálószobában a két ágyon és két éjjeliszekrényen kívül, csupán néhány kisebb bútordarab fér el, így ezek elrendezése még a lakberendező-érzékkel nem rendelkező embereknek sem jelenthet gondot. Folytatás

brw

Bútorokat Black Red White minőségben!

Már világszerte ismert, és hazánkban Magyarországon is nagyon népszerű a Black Red White gyár által gyártott bútorok. Ezek a bútorok képviselik és kielégítik minden korosztály teljes körű igényét. Óriási  a kínálat, legyen az nappali bútor, konyha vagy gyerek bútor, kényelmes hálószoba, vagy akár irodabútor terén is. A termékcsaládok között mindannyian megtaláljuk a számunkra éppen keresendő bútor családot. Folytatás

papírból bútor

Zöld bútorválasztás, avagy mitől környezetbarát egy bútor

Amikor azt a szót halljuk, hogy környezetbarát, leggyakrabban valami olyan dologra gondolunk, aminek jelentős a környezeti hatása, például autókra, izzókra, vagy repülőkre, ahol jelentős hatásokkal számolhatunk és éppen ezért a zöldítés is komoly előnyökkel jár. Aligha jutna eszünkbe a környezetbarát bútor, pedig ennek is helye lenne a fejünkben.
Annál is inkább, mert ma már zárt terekben töltjük időnk java részét, így tehát nem mindegy milyen az a környezet, amellyel órákon keresztül érintkezünk, és amelynek levegőjét is belélegezzük. Ennek, és a vásárlók elvárásainak köszönhető, hogy a bútoriparban is megjelent a zöldítés igénye. Lássuk mitől környezetbarát egy bútor.

Szerves szennyezők

Mivel a bútoripar igen sok ragasztóval és festékkel, lakkal dolgozik, ezért az egyik legfontosabb szempont az illékony szerves szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentése. Ez több szempont miatt is fontos, egyrészt csökkenteni az üzem kibocsátását, másrészt minimalizálja, a belső légterekbe jutó illékony szerves anyagok mennyiségét. Ennek legegyszerűbb módja, hogyha a korábbi oldószer bázisú festékek és ragasztók helyett a gyártók átállnak a víz, vagy poralapú alapanyagokra. A korábbi oldószeres festékek és ragasztók miatt a beltérben igen magas lehetett a szerves szennyezők mennyisége, amelyek között például a daganatkeltő formaldehid is megtalálható volt. Sajnos az ilyen bútorokból hosszú ideig kerülhettek a levegőbe – az idő előrehaladtával egyre kisebb mennyiségben – légszennyező anyagok. A vízbázisú termékek esetén radikális a szennyezőanyagok csökkenése, ez tehát az első lépcső.

Óvatosan a bútorlapokkal

A második fontos szempont, hogy ha egy mód van rá, kerüljük a préselt fabútorokat. A bútorlapok, MDF lapok, farostlemezek mind lényegesen több káros anyagot bocsátanak ki, mint a tömör fabútorok. Az Európai Szabványügyi Bizottság (CEN) 2004-ben szabványt vezetett be a falemezek formaldehidtartalmára. Egy terméket akkor lehet az úgynevezett E1 csoportba sorolni, ha a környezetszennyező anyagok kibocsátása legfeljebb 0,13 milligramm légköbméterenként. Ha ennél több, akkor E2 kategóriába tartozik. Ha ilyen bútorokat vásárolunk érdemes tájékozódni, hogy a gyártó tartja-e az E1 szabványt. Természetesen, ha van rá mód, akkor a bútorlapos, préselt bútorok helyett vásároljunk fenyőbútorokat, ezeknél minimális a szervesanyag kibocsátás.

Régi bútorok, nagy kockázat?

Érdemes itt megemlékezni a régi, nagyapáinktól örökölt bútorokról is, de sok remek bútort lehet szerezni ócskapiacokon is. Legyünk azonban körültekintőek, bár ezen bútorok újrahasználata nagyon környezetbarát megoldás, ám nem árt az óvatosság. A régi bútoroknál a festés során gyakran alkalmaztak még nagy mennyiségű nehézfémet tartalmazó festékeket, és olyan rovarölőket, amelyet ma már be vannak tiltva, nem véletlenül. Ha szeretnénk, ezeket a bútorokat felújítani semmiképpen ne kezdjük el lecsiszolgatni a régi festéket, mert komoly allergiás reakció is jelentkezhet a belélegzett por miatt, inkább forduljunk egy asztaloshoz, vagy restaurátorhoz.

Zöld fakitermelés

A következő dolog, amire érdemes odafigyelni, a bútorok alapanyaga. Itt az ideális választás a természetes alapanyagú bútor, elsősorban a fabútor, de itt is vannak fokozatok. Egyes gyártók ugyanis vállalják, hogy csak olyan faanyagot használnak, amely fenntartható erdőgazdálkodás keretében került kivágásra. Ha a deklaráció mellett meglátjuk az FSC logót, akkor biztosak lehetünk benne, hogy jó helyen járunk. Az FSC, Forest Stewardship Council a legismertebb fenntartható erdőgazdálkodást minősítő szervezet, amely már több mint 20 éves múltra tekint vissza. Érdemes még a PEFC betűszókat is keresni, amely egy európai kitermelési minősítési rendszer.
Korábban a Tudatos vásárló magazin végzett felmérést ez alapján idehaza 34 cég rendelkezik FSC tanúsítvánnyal, míg öt a PEFC emblémát használja. A 2010-es felmérés idején az OBI nem forgalmazott ilyen termékeket, az IKEA nem adott egyértelmű választ, míg a Domus és a Baumax nem reagált a megkeresésre.

Minél közelebb

Amennyiben a fenti logóval ellátott bútort nem találunk, akkor további szempont lehet a gyártás helye. Minél kevesebb a szállítási távolság, minél inkább helyi alapanyagokból dolgozik a bútorgyár, annál kisebb a környezeti hatás. Ebben az esetben ideális választás lehet a hazai gyártó, de még elfogadható kompromisszumot jelenthetnek a lengyel bútorok is. Ez utóbbiak alapanyaga 95%-ban lengyel, és igen sok rendelkezik FSC, PEFC minősítéssel. Legyünk óvatosak a nagy áruházak bútorkínálatával. Sok ezek közül a Távol-Keletről érkezik, és semmiképpen nem tekinthetőek környezetbarátnak.

Műanyag, csak újrahasznosítva

Értelemszerűen a fa bútoroknál környezeti hatását tekintve a fém, és műanyagbútorok környezeti hatásukat tekintve az esetek döntő többségében kedvezőtlenebb választást jelentenek. Ez alól csak azok a bútorok jelentenek kivételt, amelyek hulladékok feldolgozásából készülnek, jó példa ezekre a műanyag kerti padok. De vannak ma már papír, textil, üveg alapú bútorok is , ezek is jó alternatívákat jelenthetnek, ha fontos a zöld szempont.

Végül szempont lehet a bútor javíthatósága is, ha az ülőgarnitúra esetén a huzat áthúzható, a sérült bútor asztalos által restaurálható akkor jól döntöttünk. A műanyag bútorok itt is rosszul szerepelnek, ugyanis legtöbbjük nem javítható, a természetes alapanyagú bútorok ebben is jobban szerepelnek.

(Forrás: greenfo.hu)

Új nagyberuházások kezdődnek Zalaegerszegen

A város északi ipari parkjában 4,5 milliárd forintos nyomdaipari beruházás, a déli iparterületen pedig 900 millió forintos bútoripari fejlesztés kezdődik a közeljövőben – közölte pénteki sajtótájékoztatóján Zalaegerszeg polgármestere.

Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) a csütörtöki közgyűlésen született döntések ismertetésekor elmondta: a német Edelmann Hungary Zrt. mintegy 4,5 milliárdos beruházással 12 ezer négyzetméteres üzemet épít, amely a társaság közép- és dél-európai nyomdaipari gyártó- és fejlesztőbázisa lesz. Hozzátette, hogy ez az építkezés a Flextronics zalaegerszegi letelepedése óta méretben a legnagyobb ipari beruházás a városban.
A cég várhatóan a nyáron kezdi meg az építkezést, és a fejlesztés legalább száz új dolgozónak ad majd munkahelyet. Mintegy 500 millió forintos Új Széchenyi-terves támogatást is nyert a vállalkozás, amelynek mostani zalaegerszegi telephelyét az önkormányzat segítségével hasznosítják majd.
A polgármester beszámolt az osztrák bútoripari ADA cégcsoport zalaegerszegi építési terveiről is. A közeli Nován működő Nova Bútor Kft. révén a társaság 41 ezer négyzetméteres területet vásárol a déli ipari parkban, és – a közgyűlési előterjesztés szerint – 900 millió forintos befektetéssel épít gyártóüzemet.
Első ütemben matracgyártással foglalkoznak, és kezdetben 50-70 embert alkalmaznának, de a további két ütemben tervezett bővítéssel 150 új dolgozónak kínálnának munkahelyet – jelezte Gyutai Csaba.
A polgármester kitért arra is: a közgyűlés támogatja, hogy a zalaegerszegi északi ipari zóna pályázzon a tudományos és technológiai park cím elnyerésére, ehhez az első lépések már megtörténtek. Döntöttek arról is, hogy megkezdik a zalaegerszegi duális képzési és innovációs központ koncepciójának kidolgozását, együttműködésben a Zalaegerszeg Felsőfokú Oktatásáért Közalapítvánnyal, a Pannon Fejlesztési Alapítvánnyal és a térségben érdekelt vállalkozásokkal.

(Forrás: mti.hu)

garazs

Építsünk tárolót a garázsba a motoralkatrészeknek!

Akinek van autója vagy motorja, és szereti őket bütykölgetni, az előbb-utóbb szembe találkozik azzal a problémával, hogy a sok motorkerékpár alkatrészt nem tudja hová pakolni.

Felhalmozódnak a tartozékok, nem dobjuk ki őket, mondván jó lesz még valamire. Ilyenkor jól jöhet a garázsba felszerelve egy polcos szekrény, amiben az alkatrészeket tárolhatjuk. Úgy is készíthetjük, hogy több kisebb szekrényt állítunk össze, de lehet egy nagyobbat is. Ilyenkor azonban gondoljunk arra, hogy az alkatrészek súlya nem elhanyagolható, emiatt a polcok könnyen meghajolhatnak, vagy súlyosabb esetben akár le is szakadhatnak. Ha ajtót is szerelünk a szekrényre a látvány még esztétikusabb is lesz, könnyen eltakarhatók, -rejthetők vele a lim-lomok. Az anyagát tekintve ne gondoljunk nagyon drága dologra: elkészíthetjük OSB lapból, natúr forgácslapból, így nagyon gazdaságos is marad. Ami nagyon fontos, hogy a szekrényekre szereljünk mindig hátlapot, mert ez a polcok stabilitását biztosítja. A polc rögzítésére is szánjunk elegendő figyelmet: rögzítsük stabilan, hiszen nagy súlyt fog „cipelni”, és nem lenne szerencsés, ha éppen akkor szakadna le, amikor áll alatta valaki..

Festetics-bútorok kerültek vissza a keszthelyi kastélyba

Többségében a budapesti Iparművészeti Múzeum raktárában őrzött, egykor a Festetics-család tulajdonában lévő bútorok kerültek vissza a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumba – jelentette be csütörtökön Halász János a Balaton-parti városban tartott sajtótájékoztatón.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) kultúráért felelős államtitkára elmondta: miután tavaly az állam a kastélyból mintegy 70 műtárgyat, többségében bútorokat visszaszolgáltatott jogos tulajdonosának, a Sigray-családnak, gondoskodni kellett a pótlásukról. Így merült fel az a lehetőség, hogy az ország más közgyűjteményeiben őrzött, egykor a Festeticsek birtokában lévő bútorokat szállítsák vissza Keszthelyre.
Az ország leglátogatottabb kastélyába, amelyet évente több mint 200 ezren keresnek fel, eddig öt darab került vissza, de továbbiakat is restaurálnak még, hogy azok is újból eredeti helyükre kerülhessenek.
Halász János felidézte, hogy a keszthelyi kastély a második világháborúig a Festeticsek gazdagon berendezett otthona volt. Szerencsére a második világháború alatt sem pusztult el, berendezési tárgyainak egy részét a család a kastély egyik szárnyában falaztatta el, más részét pedig a hévízi fürdőkórházba menekítették. Az 1948-as államosítás után a Veszélyeztetett Javak Kormánybizottsága úgy döntött, hogy a berendezési és műtárgyakat az ország különböző közgyűjteményeiben helyezzék el.
Amikor 1974-ben múzeumként nyitották meg a kastélyt, a keszthelyi Balatoni Múzeum birtokában lévő, egykor a Sigray-család által letétbe helyezett tárgyakkal rendezték be. Tavaly, amikor az állam arról döntött, hogy a Sigrayak visszakapják ezeket a tárgyakat, amelyek a kastély műtárgyállományának mintegy tíz százalékát, 75 darabot jelentettek, gondoskodni kellett a pótlásukról – jelezte az államtitkár.
Első lépéseként öt, nem Festetics-tulajdonú, de az enteriőrbe illő bútor érkezett Keszthelyre, majd öt olyan, amelyik valaha a család birtokában volt. Ezek restaurálására tavaly 600 ezer, idén pedig 2,3 millió forint állami támogatást kapott az intézmény. Az a cél, hogy minden olyan Festetics-bútor, amely most nem szerepel tárlatokon, visszakerüljön Keszthelyre, de az állandó kiállításokon lévő bútorok sorsáról is dönteni szeretnének.
Halász János kitért arra is, hogy a keszthelyi kastélymúzeumot működtető állami nonprofit társaság idén 103 millió forintot kapott a fenntartáshoz, de ezt a működési támogatást most további 15 millió forinttal növelték meg. A kiegészítő támogatás a múzeumi kiállítások megújítását szolgálja.
Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője a tájékoztatón elmondta: lezárult a közbeszerzési pályázat, így hamarosan megkezdődhet a kastély teljes felújítását szolgáló projekt.
Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatója az MTI kérdésére elmondta: az eddig már Keszthelyre került öt-öt bútor mellett várhatóan még további 15 érkezik, ezek közül ötnek már elkezdődött a restaurálása.
Kardos Laura, a kastély közgyűjteményi vezetője arról beszélt, hogy tartós letét formájában kerültek Keszthelyre a nagyrészt a 19. századból származó, többnyire rokokó és klasszicista stílusú bútorok. Ezek valószínűleg brit és francia készítők remekei, amelyeket II. Festetics Tasziló skót felesége, Mary Hamilton hozott Magyarországra hozományként, és jó pár ma is európai ritkaságnak számít.
Példaként említette, hogy egy empire karosszék eddig a nagytétényi múzeumban állt, egy neorokokó írószekrény éppen az Emmi egyik irodájában kapott helyet. A most Keszthelyre került berendezési tárgyak között van egy kínai jeleneteket ábrázoló intarziás sarokszekrény, egy klasszicista komód és egy szintén klasszicista írószekrény is.