Egyéb kategória bejegyzései

kerékpárszállítás autóval

Nyaraljon kerékpárral!

Hamarosan itt a tavasz és a nyár, sokan már a nyaralásukat tervezik ezekben a napokban. Ez nem véletlen, hiszen a népszerű helyek szállásai egy szempillantás alatt betelnek. A legtöbben nyaraláskor pihenni szeretnének, ám sokan vannak, akik a nyaralásukat aktívan és tudatosan tervezik meg, hogy az évközbeni szellemi munkát fizikai kikapcsolódással, aktív feltöltődéssel pihenjék ki.

Egyre népszerűbbek azok a nyaralások, ahol az úticélunk környékét kerékpárral járjuk be. Ehhez nagyon sok helyen bérelni kerékpárt, ám miért mondanánk le a saját kerékpárunk nyújtotta előnyökről és kényelemről egy bárki által használt bér-kerékpár kedvéért? Ez utóbbi beállításai nem feltétlenül egyeznek meg a miénkkel és ez akár sok bosszúság forrása is lehet.

Ugyanakkor – ha saját kerékpárt szeretnénk használni a nyaralás közben – annak szállításáról is gondoskodnunk kell. Vonattal történi utazásnál erre a célra külön vonatokat indít a vasúttársaság, autóval történő kerékpárszállításra pedig szereljünk kerékpártartót vonóhorogra. Ez a nagyszerű fejlesztés a legegyszerűbb szállítási módot teszi lehetővé a kerékpárok számára, könnyen rögzíthető, kialakításuknak köszönhetően akár több kerékpár szállítására is alkalmasak lehetnek.

baby walking

Gyerekszandál: supinált vagy sem?

Sok szülő még mindig abban a dilemmában él, hogy gyermekének szüksége van-e a supinált szandálokra vagy sem? Cikkünkben szeretnénk eloszlatni néhány alapvető félreértést.

A gyermeklábak fejlődése hosszú folyamaton megy keresztül, mire kialakul a felnőtt láb, és sokszor, főleg, amikor járni tanul a kisgyermek, úgy néz ki, hogy túlzottan befelé dől a gyermek lába. Ilyenkor történik az a jelenség, hogy a szülők lóhalálában rohannak a cipőboltba supinált cipőt vagy szandált választani gyermeküknek. Folytatás

hozzátáplálás

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

A babának az első öt-hat hónapban az anyatejen kívül semmilyen más táplálékra nincs szüksége, még akkor sem, ha úgy érezzük, kevés neki az anyatej. Persze lehetnek extrém esetek, ha az anyukának nincs elég, vagy megfelelő minőségű teje, akkor ezt tápszerrel tudjuk pótolni vagy kiegészíteni. Ám, ha még szükség is van némi kiegészítésre, az anyatejes táplálást akkor sem szabad abbahagynunk, hiszen ebben olyan létfontosságú összetevők vannak, amelyek a baba egészségét, immunrendszerének fokozatos kialakulását szolgálják. Folytatás

KSH: 6,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom áprilisban

A kiskereskedelmi forgalom volumene áprilisban 6,3 százalékkal nőtt a márciusi 8,5 százalék után naptárhatástól megtisztított adatok szerint az előző évhez képest – jelentette szerdán második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első becslésében június elején 6,6 százalékos növekedést jelentett a KSH.
A hivatal felhívja a figyelmet arra, hogy tavaly júliustól átalakult a dohánytermékek kereskedelmének szerkezete, és azóta rendelkezésre állnak a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. teljes körű adatállományai. A dohánykereskedelem átalakulásával párhuzamosan kialakított online pénztárgéprendszer hatására a bevallott forgalom megnőtt, “kifehéredett”. Az összehasonlíthatóság érdekében a korábbi mintavételes adatgyűjtés adatait is közli a KSH. Eszerint áprilisban 4,0 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakához képest, az előző havi 6,1 százalékos emelkedést követően.
A két adat közötti különbség az élelmiszerkereskedelem alakulásából adódik, amely a mintavételes számbavétel szerint 2,3 százalékkal, az új módszertan szerint pedig 7,5 százalékkal nőtt tavaly áprilishoz viszonyítva.
Idén január–áprilisban a kiskereskedelmi forgalom naptárhatástól megtisztított volumene 6,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.
A naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 7,0 százalékkal, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,8 százalékkal nőtt az értékesítés volumene áprilisban.
A kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly július óta minden hónapban emelkedett. A legnagyobb mértékben, 8,5 százalékkal az idén márciusban, de ebben az évben januárban, februárban és áprilisban is 6 százalék felett volt a növekedés.
A KSH adatai szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 745 milliárd forint volt idén áprilisban, 61 milliárd forinttal több, mint egy évvel korábban. Áprilisban az országos kiskereskedelmi forgalom közel fele, 47,9 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 33,8 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, a fennmaradó 18,3 százalék pedig az üzemanyagtöltő állomások hálózatában realizálódott.
Az élelmiszer-kiskereskedelmen belül a forgalom döntő hányadát (78,8 százalék) az élelmiszer jellegű vegyes üzletek adták, ahol az értékesítés volumene 4,3 százalékkal csökkent, miközben az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké – a dohány-kiskereskedelmet érintő jogszabályi változások miatt – 114,0 százalékkal volt több, mint tavaly áprilisban.
A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül nőttek az eladások a textil-, ruházati és lábbeli- (12,5 százalék), az iparcikk jellegű vegyes-(10,2 százalék), a gyógyszer-, gyógyászatitermék- és illatszer- (9,1 százalék), a bútor-, műszakicikk- (7,0 százalék) valamint a használtcikk-üzletekben (1,6 százalék). A forgalom az előző évinél kisebb volumenű volt a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikküzletekben (2,2 százalék).
A korábbi időszakhoz hasonlóan folytatódott a bővülés (26,6 százalék) az árucikkek széles körére kiterjedő csomagküldő és internetes kiskereskedelemben.

ledfal

A ledfalak bérelhetők is!

Ha ledfalra van valami miatt szükségünk, nem szükséges azt megvásárolni, elegendő, ha béreljük. Persze ez csak átmeneti megoldásként jöhet számításba, ha tartósan szeretnénk alkalmazni, akkor meg kell vásárolnunk. Kültéri ledfalaknál ez nem is olyan olcsó megoldás, így jó, ha elgondolkozunk a ledfal bérlés lehetőségén. A ledfalak vagy régebbi nevükön videófalak elsősorban nagy rendezvények, koncertek kísérőelemei, nagy fényerővel rendelkező kivetítői. A LED-es technológia egy nagyon korszerű technológiának számít, és kiváló képminőséget biztosít, így nagyon népszerű az alkalmazása koncerteken, de kültéri, utcai reklámeszközként, kommunikációs eszközként is elterjedt. Sajátossága, hogy egyedül ez a technológia biztosít nappal is, erős fényviszonyok mellett jó, nézhető képminőséget. Ha alkalmazása mellett döntünk, akkor a felszerelésnél kalkuláljuk bele, hogy csak bizonyos távolság megléténél biztosít nézhetőséget, tehát minimum 5 méterre helyezzük el az első embertől. Minél nagyobb felülettel van dolgunk, annál nagyobb távolsággal kell számolnunk, hogy élvezhető legyen a vetített kép. A ledfalak forgalmazói, így az RGB ledfal is biztosítja a bérlés lehetőségét, sőt ledfalak mellett eredményjelzőket is biztosítanak, amelyek szintén bérelhetők, akár egy-egy sportrendezvény erejéig is.