Öreg asztalos

Egykor divatos szakma volt: az asztalosság – ma újra népszerű!

Van néhány szakma, amely egykor emberek ezreinek adott munkát. Az idősek emlékezhetnek rá, ilyen volt az asztalosság is. Nem véletlen, hogy annyi magyar ember vezetékneve: Asztalos. De ezt szakmából eredeztethető név található meg az angol carpenter szóban is.
Az asztalosság mint szakma a rendszerváltást követően veszített népszerűségéből, de az idősebb asztalosmesterekre ma ismét óriási szükség van. Akár nyugdíj után is érdemes újra elkezdeni foglalkozni ezzel a szakmával. Hogy miért? Az okok összetettek. Egyrészt a hazai szakmunkásképzés színvonala meredeken esett, ezért kevés a megbízható asztalos. Az idősebb asztalosmesterek tudása éppen ezért ismét felértékelődött. A másik ok, hogy a mai asztalosmunkák jelentős része gépi munka. Ez viszont azzal jár, hogy a fiatalabb generáció kevésbé tanulja meg a szakma alapjait, és kevés a gyakorlati tapasztalat is. Az idősebb generáció ezzel szemben évtizedek alatt óriási kézügyességre és gyakorlatra tett szert, amit a gépek nem tudnak minden esetben pótolni.
A harmadik ok, ami miatt nyugdíj környékén is érdemes elkezdte kitanulni az asztalosmesterség alapjait az az, hogy ma igen nehéz olyan asztalos találni, aki a kisebb munkákat elvégzi. Ki vállalja egy törött nyél javítását, egy törött székláb kicserélését? Ezt egy asztalosműhely nem vállalja el, mert ezek apró-cseprő munkák. Egy nyugdíjas számára viszont jó jövedelemkiegészítés lehet.
Ha szeretnél még hasonló munkával kapcsolatos tippeket olvasni, keresd fel a 40plusz.hu oldalt, ahol kifejezetten az idősebb generáció számára találhatsz hasznos tippeket, akár a munka világára vonatkozóan is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.