rágcsáló

Enyhe telek – szaporodó rágcsálók

Az enyhe telek és a kevés csapadék telente sok kárt okoznak a mezőgazdaságban. A mezőgazdasági szakemberek rendre panaszkodnak, hogy a két tényező következtében elszaporodnak a földeken a különböző kártevők, ugyanis áttelelésüknek semmi nem vet gátat. A meleg téli időjárást könnyedén átvészelik az ízeltlábúak éppúgy, mint a négylábú kártevők: a patkányok, egerek, pockok, hörcsögök, stb. Mivel a kemény telek korábban rendre megtizedelték számukat, a mezőgazdasági termelés számára nem jelentettek olyan nagy terméskárosítást, mint manapság.

Ugyanakkor nem csak a mezőgazdaságban, hanem a háztáji termelésben is érezhető kártevő hatásuk: a ház körül, konyhakertekben megtermelt termények is veszélyben vannak tőlük, a gazdák legnagyobb bosszúságára. Éppen emiatt elengedhetetlen a gazdálkodók részéről végzett folyamatos rágcsálóirtás, akár saját magunk által kihelyezett mérgekkel és csapdákkal, akár rágcsálóirtó cégektől megrendelt szakszerű rágcsálóirtással.

Tudnivaló, hogy a legtöbb, a földeken károkat okozó rágcsáló igen gyorsan szaporodik, egy tavasztól őszig terjedő időszakban akár 4-szer, 5-ször is fialnak, akár 4-8 utódot is világra hozva. Ha végzünk egy rövid számítást, akkor könnyen beláthatjuk, milyen gyorsan el tudnak terjedni ezek a kellemetlen rágcsálók. Az általuk okozott károk pedig beláthatatlanok lehetnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.