Faipar kategória bejegyzései

Elkészült a nemzeti erdőstratégia tervezete

Elkészült a 2016-2030 közötti időszakra vonatkozó nemzeti erdőstratégia tervezete a Földművelésügyi Minisztériumban (FM), az állami és magánerdőkre vonatkozó tervezetet július elején tette közzé a szaktárca a kormany.hu honlapon.

A minisztérium az MTI kérdésére közölte: FM az erdészeti politikáért felelős kormányzati szervezetként a korábbi stratégiai dokumentumok alapján készítette el a tervezetet. A célkitűzés olyan stratégia megalkotása volt, amely az erdő sokrétű funkciói közötti megfelelő egyensúly megteremtését szolgálja. A tervezet megfogalmazza az aktuális feladatokat, kihívásokat – így például a klímaváltozás, a természetvédelmi területek kezelése, az energiafüggőség – és azokra megoldási lehetőségeket vázol fel. Emellett a gazdálkodás és az erdei ökoszisztémák dinamikus folyamatainak összehangolása, valamint az ökoszisztéma-szolgáltatások megvalósítása is a kiemelt feladatok közé tartozik. Folytatás

Várhatóan Soproni Egyetem lesz a Nyugat-magyarországi Egyetem új neve

Várhatóan Soproni Egyetem néven működik tovább négy karral januártól a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME), miután Palkovics László oktatásért felelős államtitkár július 1-jén Szombathelyen bejelentette, hogy az NYME-től az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) kerülhet a Savaria Egyetemi Központ (SEK). Az új struktúráról ősszel tárgyal a Parlament – tájékoztatta a soproni székhelyű felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

Pénteken Palkovics László azt mondta, hogy a leendő Soproni Egyetem kiemelt státuszú felsőoktatási intézménnyé alakulhat, amelyhez teljesülnie kell bizonyos tudományos és működtetési feltételeknek – tájékoztattak. Folytatás

fa paripa

Miért jó, ha fajátékot vásárolunk gyermekünknek?

A fa játékok képesek fejleszteni a gyermekek érzékszerveit. Minden gyermek a környezetét tapintással érzékeli és ismeri is meg, ehhez a fa tökéletes alapanyagot biztosít. Nagyon sokan a családokban egymástól megöröklik a szülői vagy nagyszülői játékokat és ezt továbbadják gyermekeiknek, de vannak olyanok is, akik nincsenek ilyen szerencsés helyzetben. A fajátékok megérik a befektetést, hiszen drágábbak, mint a műanyagok. De az biztos, hogy a fajátékban sokkal több örömük lesz.

A golyóvezető asztal manapság nagy népszerűségnek örvend, hiszen egy sínpályán a legkülönfélébb formák húzogathatóak, tologathatóak. Felhőforma, napocskaforma, repülő és még sok más izgalmas tárgy, amiben a gyerekek örömüket lelik. A játék segíti a kéz finom mozgásának fejlődését, segíti az összpontosítást és a színismeretet. Ezt a játékot már akár 10 hónapos kortól ajánljuk a kicsiknek.

Választhatunk mértani formalapot, amely 5 színnel, 5 síkidommal és 5 hellyel ismerteti meg a gyerekeket. Ezt leginkább 2 éves kortól lehet ajánlani a gyerekeknek.

A nyerítő vesszőparipa sokunkban idéz fel régi emlékeket. Az aranyos lovacska, a vagány kendőjével fából és plüssből készül. Minden gyermek nagy kedvence lesz. Ezeket a játékokat bátran ajánljuk, hiszen a fa játék tényleg segíti a gyermekeket a fejlődésükben, amellett biztonságosabbak, mint műanyag társaik.

Elindult a gyártás az Interspan Kft. új vásárosnaményi faipari üzemében

Elindult a gyártás a 30 milliárd forintos beruházással felépített, a svájci Swiss Krono Grouphoz tartozó Interspan Faipari Kft. új üzemében Vásárosnaményban – közölte a kft. ügyvezetője szerdán az MTI-vel.

Seregi Barnabás elmondta, az egykori – 2011-ben bezárt – faforgácslapgyár területén az építőiparban és csomagolóiparban felhasználható, fából készült OSB-lapok gyártását kezdték el. A faipari üzembe telepített legmodernebb présgép segítségével a jövőben évente 300 ezer köbméter OSB-lapot gyárt le a társaság. Folytatás

Az illegális fakitermelés a legnagyobb probléma

Az illegális fakitermelés jelenti a legnagyobb problémát a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek – derült ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) február végén elvégzett kérdőíves felméréséből.

A tájékoztatás szerint a felmérés a hatóság ellenőrzéseinek tervezését segíti. Emellett a Nébih a tudatos vásárlói magatartás elterjedését segítő széles körű tájékoztató programot is indít. Az illegális fakitermelők elleni sikeres fellépés érdekében ugyanis a faanyag kereskedelmi lánc szereplői és a Nébih között szoros együttműködésre van szükség.
Ennek első állomásaként a Nébih február végén kérdőíves felmérést végzett az erdőgazdálkodók és a faipari szereplők körében. A kérdőívek kitöltése névtelenül és önkéntes alapon történt. A válaszok 54 százaléka magánerdő-gazdálkodóktól érkezett, a kitöltők 30 százaléka állami erdőgazdálkodó, 16 százaléka pedig faipari vállalkozások. Folytatás

Asztalosokat képeznek Székelyföldön

A külhoni magyar közösségek szülőföldön való boldogulását szolgálja az anyanyelvű szakoktatás támogatása – hangoztatta Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Csíkszeredában, a Kós Károly Szakközépiskola felújított tanműhelyeinek átadásán.

A székelyföldi diákok szakmai felkészítését segítő három műhelyt a 2015-re meghirdetett tematikus program, a külhoni magyar szakképzés éve keretében korszerűsítették 14 millió forintos anyaországi, valamint a Hargita megyei önkormányzattól elnyert 90 ezer lejes (6,3 millió forint) támogatással.
“A szimbolikus jelentőségű jogszabályok megalkotása után oda kell figyelnünk arra, hogy a magyar közösségek a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, és azt kell minden erővel támogatnunk, hogy az elvándorlást mérsékeljük és helyben gyarapodjanak a közösségeink” – mondta a nemzetpolitikai államtitkár. Folytatás

fa redőny

Tényleg jobb a műanyag, mint a fa redőny? – Egy asztalos szemével

Manapság divatba jöttek az alumínium és műanyag redőnyök és visszaszorulóban vannak a fa redőnyök, ami egy asztalos szemüvegén keresztül szomorú jelenség. De tényleg jobbak ezek a fa redőnynél? A válasz nem egyértelmű.

A Fa redőny ugyanis számtalan előnnyel rendelkezik. Kevesen tudják, de egy jól lekezelt fa redőny 30-40 évet is gond nélkül kibír, ráadásul akár újra is festhető, azaz képes megújulni is. ezeknek a redőnyöknek azonban egyértelmű előnye a megjelenése és a természetessége. A műanyag és az alumínium redőny is mesterséges hatás, ezzel szemben a fa nemes és organikus.

Egy szép, fa nyílászárokkal rendelkező épületet kár elcsúfítani műanyag redőnyökkel a megítélésem szerint. Folytatás

Öreg asztalos

Egykor divatos szakma volt: az asztalosság – ma újra népszerű!

Van néhány szakma, amely egykor emberek ezreinek adott munkát. Az idősek emlékezhetnek rá, ilyen volt az asztalosság is. Nem véletlen, hogy annyi magyar ember vezetékneve: Asztalos. De ezt szakmából eredeztethető név található meg az angol carpenter szóban is.
Az asztalosság mint szakma a rendszerváltást követően veszített népszerűségéből, de az idősebb asztalosmesterekre ma ismét óriási szükség van. Folytatás

lépcső burkolása fával

Egységes belterek és fával burkolt lépcsők

Sokak szerint a ház lelkének számító lépcsők a lakások talán leginkább igénybe vett és minden bizonnyal legtöbb terhelésnek kitett felületei. A hidegburkolókkal ellátott felületeknél, a kívánatos burkolási technikának éppen annak kell megfelelnie, amelyből a legtöbb probléma is adódni szokott. A hidegburkolót rögzítő ragasztónak ugyanis a lap egész felületén garantálnia kell a tökéletes tapadást. Amennyiben elegünk van a letöredezett megrepedt és egyéb sérüléseket magán viselő lépcsőlapokból, akkor a járófelületek parkettával történő ellátása kifejezetten ideális választás lehet. A fentiek kiküszöbölése érdekében, illetve amennyiben olyan lépcsőt szeretnénk lakásunk vonatkozó részébe, amely – a fa parkettával ellátott padlófelületekkel összhangban – nem töri meg a belteret, akkor a lépcsők parkettázását nem szabad elhanyagolnunk. Az eljárásnak persze költséghatékonyság szempontjából is hatalmas előnye van. Pénztárcánkon érezni fogjuk, ha drága asztalos szakember helyett fa parkettával, vagy más melegburkoló alkalmazásával idézzük elő a kívánt hatást. Egy szempontot azonban ebben az esetben is figyelembe kell vennünk. A lépcső parkettázásakor az élvédést nem tudjuk elkerülni. Kevesen tudják, de a padlószőnyeget leszámítva minden parkettázott lépcsőt el kell látni olyan elvédőkkel, amelyet a legkülönbözőbb profilkialakítású fa pipalécek, vagy éppen előre gyártott – és folyóméteres kiszerelésben beszerezhető – fém profilok jelentenek.