baby walking

Gyerekszandál: supinált vagy sem?

Sok szülő még mindig abban a dilemmában él, hogy gyermekének szüksége van-e a supinált szandálokra vagy sem? Cikkünkben szeretnénk eloszlatni néhány alapvető félreértést.

A gyermeklábak fejlődése hosszú folyamaton megy keresztül, mire kialakul a felnőtt láb, és sokszor, főleg, amikor járni tanul a kisgyermek, úgy néz ki, hogy túlzottan befelé dől a gyermek lába. Ilyenkor történik az a jelenség, hogy a szülők lóhalálában rohannak a cipőboltba supinált cipőt vagy szandált választani gyermeküknek. Teljesen feleslegesen, vallja a legtöbb ortopéd szakember. A járás kialakulásakor fellépő befelé dőlő lábboltozat egy teljesen természetes jelenség, hiszen az akkor még gyenge lábízületeknek kell megtartani egy viszonylag nehéz súlyt, mi sem természetesebb, mint hogy megtámasztják magukat. Később, ahogy a lábak erősödnek, úgy egyenesedik ki ez a tartás, és lesz teljesen egészséges a gyermekláb.

Persze vannak olyan esetek, amikor ez a folyamat nem fordul meg, és a befelé dőlő boka még inkább befelé fordul. Ilyenkor valóban szükség lehet a szupinált cipők használatára, de hogy valóban így van-e és mekkora a probléma, azt előzetesen konzultáljuk meg ortopéd orvossal, aki segít a dilemma eldöntésében!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.