Hírek kategória bejegyzései

sikkasztás

Sikkasztás a munka világában

Sikkasztás során az elkövető a rábízott idegen dolgot tulajdonítja el jogtalanul, vagy azzal sajátjaként rendelkezik. A bűncselekmény elkövetője csak olyan személy lehet, akire az adott dolgot akár szóban, akár írásban rábízták. Ez a különbség a lopás és a sikkasztás bűntette között. A sikkasztás tárgya nem csak fizetőeszköz lehet.

Ha az elkövető gépkocsivásárlás során a járművet próbaútra kapja és azt tulajdonítja el, nem szolgáltatja vissza a jármű jogos tulajdonosának, esetleg harmadik félnek továbbadja, az sikkasztás bűncselekményét valósítja meg.

Előlegre vonatkozóan, amennyiben az ennek fejében vállalt tevékenység az azt vállaló személy részéről nem kerül teljesítésre és a pénzvisszafizetés is elmarad, illetve az átvett ellenértéket más, saját célra felhasználja az átvevő, úgy sikkasztást követ el.

Bizományosi szerződés esetében a megbízottól átvett tárgyak felett a bizományos tulajdonjogot nem szerez, hanem azt vállalja, hogy az adott dolgot a szerződésben foglalt feltételek szerint értékesíti. Ha ez nem történik meg és a bizományba átvett dolgot sem szolgáltatja vissza a tulajdonosának, vagy az értékesítést követően annak ellenértékét nem fizeti meg a megbízónak, sikkasztást követi el.

A sikkasztás ténye jogtalan eltulajdonítással, vagy sajátként történő rendelkezéssel valósul meg, mely csak szándékossággal jöhet létre. Azonban nem számít bűncselekménynek az, ha az elkövető nem a saját, hanem a tulajdonos érdekében rendelkezik ideiglenesen sajátjaként az adott dologgal.

Ha az érték, melyre a sikkasztást elkövették, nem haladja meg az ötvenezer forintot, az elkövető nem bűncselekményért, hanem szabálysértésért felel.

Tizenöt százalékos árbevétel-növekedést ért el az IKEA Magyarországon

Az IKEA Magyarországon lévő két áruháza 14,5 százalékos növekedéssel mintegy 54 milliárd forint árbevételt ért el a tavaly augusztusban zárult üzleti évben, ami a csoporton belül kiemelkedő, a harmadik legnagyobb növekedés – ismertette Marek Feltl, az IKEA régiós vezetője sajtótájékoztatón szerdán Budapesten. A társaság a 3. magyarországi áruházát májusban nyitja Soroksáron.

Hozzátette: a bútorgyártó vállalatcsoport sikeres évet zárt tavaly, 34,2 milliárd euró árbevételt ért el, ami 7,1 százalékos növekedés az előző évhez képest. Az IKEA nettó nyeresége 19,6 százalékkal, 4,2 milliárd euróra nőtt. A lezárt pénzügyi évben a társaság tizenkét áruházat és tizenkilenc kisebb értékesítési pontot nyitott világszerte – mondta. Folytatás

AG600

A világ legnagyobb kétéltű repülőgépe készült el Kínában

Kína elkészítette a világ legnagyobb kétéltű repülőgépét, amelyet elsősorban erdőtüzek oltásához és tengeri mentéshez kívánnak majd használni.

Az új, gigászi hidroplán, az AG600-as sorozatgyártását már évekkel korábbra tervezték, de első példánya csak szombaton gördült le a gyártósorról a dél-kínai Kuangtung tartomány tengerparti városában, Csuhajban. Az eseményt a repülési szakemberek mérföldkőnek tekintik az ország repülőgépiparában. Folytatás

pilis

Együttműködés a Pilisben a természetvédelmi feladatok ellátására

Együttműködési megállapodást írt alá az Európa Diplomát elnyert Szénás-hegycsoport területén közösen elvégzendő természetvédelmi feladatok ellátásáról a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Pilisszentiván önkormányzata és a Pilisi Parkerdő Zrt. Az önkormányzat csatlakozásával modellértékű szakmai együttműködés indulhat el az egyik legrégebbi hazai természetvédelmi területen – közölte a Pilisi Parkerdő Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény ismerteti: a Budai-hegységben fekvő Szénás-hegycsoport különleges természeti értékeket őriz, a világon egyedül ott virít például a pilisi len. Az Európai Unió LIFE programja 2008-ig 254 millió forinttal támogatta az ottani élőhelyek helyreállítását, őrzését, kutatását és bemutatását, a programot a Duna-Ipoly Nemzeti Park és a Pilisi Parkerdő Zrt. közösen valósította meg. Folytatás

Együttműködik az MKIK és a Pallas Athéné Domus Innovationis Alapítvány

A magyar vállalkozások exportjának növeléséért, az innovációs ismeretek fejlesztéséért együttműködik a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Pallas Athéné Domus Innovationis (PADI) Alapítvány – közölte az alapítvány szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az MKIK az alapítvány 43 millió forint támogatásával – egy éven belül – a magyar vállalkozások nemzetközi versenyképességének növelését segítő 12 programot szervez. A vállalkozások konferenciákon, vásárokon, kiállításokon és üzletember-találkozókon vehetnek részt, lehetőséget kapnak partnerkapcsolataik, piaci és szakmai ismereteik bővítésére.
Az alapítvány közleménye szerint a programok az MKIK honlapján nyilvánosan elérhetőek lesznek, bármely exportorientált, innovatív magyar vállalkozás jelentkezhet rájuk.
(MTI)

Guckler Károly kilátó

Átadták a Guckler Károly-kilátóközpontot és a Hármashatár-hegyi turistaházat

Átadták a Guckler Károly-kilátóközpontot, valamint a Hármashatár-hegyi turistaházat csütörtökön.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a Pilisi Parkerdő Zrt. turisztikai fejlesztésének átadásán a kilátóközpontnál elmondta, hogy 2010 óta a 22 állami erdészetben több mint 15 milliárd forint közjóléti fejlesztés valósult meg. Hozzátette: egyebek közt 40 új kilátót, 16 szálláshelyet, 9 erdei iskolát, száznál is több erdei kiránduló- és pihenőhelyet alakítottak ki, illetve felújítottak 12 kilátót, 50 szálláshelyet, 20 erdei iskolát és 60 kiránduló- és pihenőhelyet. Folytatás

Várhatóan Soproni Egyetem lesz a Nyugat-magyarországi Egyetem új neve

Várhatóan Soproni Egyetem néven működik tovább négy karral januártól a Nyugat-magyarországi Egyetem (NYME), miután Palkovics László oktatásért felelős államtitkár július 1-jén Szombathelyen bejelentette, hogy az NYME-től az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez (ELTE) kerülhet a Savaria Egyetemi Központ (SEK). Az új struktúráról ősszel tárgyal a Parlament – tájékoztatta a soproni székhelyű felsőoktatási intézmény szerdán az MTI-t.

Pénteken Palkovics László azt mondta, hogy a leendő Soproni Egyetem kiemelt státuszú felsőoktatási intézménnyé alakulhat, amelyhez teljesülnie kell bizonyos tudományos és működtetési feltételeknek – tájékoztattak. Folytatás

Több mint 2 milliárd dolláros befektetést tervez az IKEA Oroszországban

Az IKEA oroszországi leányvállalata azt tervezi, hogy legalább 2,1 milliárd dollárt fektet be az Oroszországban működő 14 bevásárlóközpontjának fejlesztésébe és korszerűsítésébe – közölte a The Wall Street Journal című újság szerdán.

A MEGA néven ismert plázák hálózatát működtető IKEA Centres Russia először a moszkvai régióban lévő két bevásárlóközpont területét szándékozik megnövelni 15-20 százalékkal.
A következő tíz évben újabb üzletközpontokat építenének Oroszország keleti részén, de egyelőre a meglévő plázák bővítésén van a hangsúly. Folytatás

Negyven éve nyílt meg a látogatók előtt a keszthelyi Festetics-kastély

Pontosan a Múzeumok éjszakájának hétvégéjére esik a keszthelyi Festetics-kastély nagyközönség előtti megnyitásának évfordulója, a Helikon Kastélymúzeum termeiben a főúri enteriőrt bemutató kiállítás ugyanis éppen 40 éve látogatható.

Az 1976-ban megnyílt múzeum a maga nemében már akkor is egyedülálló volt, hiszen az első kastélyépületek egyikeként vált látogathatóvá, s maga a kiállítás tematikája nem is nagyon változott az elmúlt 40 esztendő alatt – fogalmazta meg Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezető igazgatója az MTI-nek. Mint azt hozzátette: a kiállítás egykor és ma is úgy próbálja bemutatni a kastélybelsőt, mintha a látogatók vendégségbe érkeznének a hercegi családhoz, azaz egy “időutazásra” szól a belépőjük. Folytatás

office

Kínában megszabták a kormányzati hivatalok irodái számára vásárolt székek és asztalok minimális élettartamát

Pekingben meghatározták a kormányzati hivatalok számára vásárolt asztalok és székek használatban tartásának minimálisan kötelező időtartamát, egyúttal maximálták a munkához használt laptopok árát – erről a pénzügyminisztérium közleménye nyomán adott hírt a helyi média kedden.

A szigorú takarékosság jegyében hozott intézkedések szerint az irodai bútoroknak 15 évig kell szolgálniuk, a notebookok pedig nem kerülhetnek többe 7 ezer jüannál (297 ezer forint). A követelményeket illetően nemcsak a legrövidebb használati idő és a legmagasabb bekerülési költséget állapították meg, hanem például azt is, hogy legfeljebb hány darab és milyen teljesítményű eszköz beszerzése engedélyezett. Folytatás