Kiállítás kategória bejegyzései

Mária Teréziáról szóló kiállítás nyílik az Osztrák Nemzeti Könyvtárban

Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából az uralkodóról szóló kiállítás nyílik pénteken Bécsben, az Osztrák Nemzeti Könyvtár (ÖNB) dísztermében.

A Mária Terézia, a legerősebb Habsburg asszony című tárlat az uralkodó mozgalmas életét, elért eredményeit, valamint negyvenéves uralkodásának árnyoldalait mutatja be.
A 16 tematikus részből álló kiállítás több mint 160 képet, nyomtatványt és kéziratot mutat be a könyvtár gyűjteményéből. A tárlaton látható lesz öt, kőből faragott miniatűr portrét is, amelyet még nem mutattak be a nagyközönségnek. A látogatók betekintést nyerhetnek az udvari családi életbe, a tudományok akkori fellendülésébe és az uralkodó általi modernizációs törekvésekbe. Folytatás

Egykor az Esterházy család tulajdonában lévő tárgyakból nyílt kiállítás Fertődön

Az eltűnt idő nyomában címmel időszakos kiállítás nyílt hétfőn a fertődi Esterházy-kastélyban.

A kiállított 470 műtárgy egykor az Esterházy család tulajdonában volt, de a 20. században nyomuk veszett – tájékoztatta az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont az MTI-t.
A műkincseket a központ megalakulása óta találták és vásárolták meg magyar és külföldi magángyűjteményekből. A 470 műtárgyból 52 bútor, a többi festmény, óra és egyéb iparművészeti kincs, jórészt porcelán. Folytatás

Olaszország kiemelkedő termékei mutatkoznak be az Olasz Fesztiválon

Olaszország kiemelkedő termékei mutatkoznak be a gasztronómia, a divat, a lakberendezés, a járműipar és a dizájn, valamint a kultúra területéről a második Olasz Fesztiválon, május 27. és június 12. között több magyarországi nagyvárosban.

A főváros mellett Győrt, Hódmezővásárhelyet és Szegedet is érintő rendezvény pénteki sajtótájékoztatóján Marco Bulf, az Olasz Külkereskedelmi Intézet budapesti irodájának igazgatója elmondta: a fesztivál célja, hogy Olaszország minden aspektusát bemutassa a magyar közönségnek, és a már jól ismert termékek mellett az újdonságokra is felhívja a figyelmet. Folytatás

Falkart Fórum

Falk Art Fórum mintegy 50 galéria részvételével

Mintegy 50 galéria részvételével rendezik meg szombaton a Falk Art Fórum (FAF) elnevezésű antik és modern művészeti fesztivált a budapesti Falk Miksa utcában és környékén.

A Wladis Galéria különböző korok és kultúrák kisméretű bronzszobraiból rendez tárlatot, a Haas Galéria Kecskeméti Kálmán portréfotóiból válogat, a Körmendi Galéria Szabados Árpád festőművész 70 éves jubileumi kiállításával várja vendégeit. A MissionArt Galériában Gábriel Ajna kiállítása nyílik 17 óra 17 perckor Élek! Új képek, erdélyi emlékek címmel – közölték a szervezők az MTI-vel.
A Moró Antikban főúri díszszablyákat láthatnak az érdeklődők: az arannyal és ezüsttel díszített, drágakövekkel berakott egyedi darabok között 16. századi erdélyi szablya és damasztpengés, ezüst szerelékű török szablya is található. A fesztivál napján látogatható utoljára a Kálmán Makláry Fine Arts galériában a magyar származású festőművész, Sam Havadtoy legújabb munkáit bemutató Regret Nothing című tárlat.
A Nagyházi Galéria 200. jubileumi árverésének műtárgyait bemutató kiállítást rendez, a Hári Anikó Ékszer Galéria egyebek mellett Hong Kongból származó drágaköveket és Fülöp-szigeteki gyöngyöket mutat be.
Saly Noémi várostörténész a környék szép, régi épületeit ismerteti meg a résztvevőkkel, Konrád Miklós műtárgybecsüs a bútorstílusokról tart előadást, a gyerekeket kincskereső játék várja.
A rendezvényen a Váczi Eszter Quartet, Pátkai Rozina és Tóth Mátyás ad koncertet, Weszely Ernő pedig egy hangulatos belső udvarban harmonikaszóval szórakoztatja a vendégeket.

A szomszéd lakása – Rendezvénysorozattal mutatkozik be a mai Ausztria

A szomszéd lakása címmel kiállítással, koncerttel, divatbemutatóval, osztrák ételekkel és irodalmi programmal mutatkozik be a mai Ausztria május 16. és 22. között a budapesti Kogart Házban.

Évek óta mintegy félmillió magyar állampolgár utazik Ausztriába, hogy ott töltse a szabadságát. De valóban ismerik-e a magyarok a szomszédos országot, annak modern oldalát? Tudják-e, hogyan néz ki “a szomszéd lakása”, mivel telnek az ott élők hétköznapjai? – teszi fel a kérdést az egyhetes fesztivál, melynek célja, hogy bepillantást engedjen a mai Ausztriába, így a magyarok közelről is megismerhessék annak kulturális és turisztikai kínálatát a zenétől a divaton és designon át a gasztronómiáig vagy éppen a hegymászásig.
A szomszéd lakása címmel a Kogart Házban pénteken nyíló rendhagyó kiállítás ezekre a kérdésekre ad választ, Ausztria új, modern idegenforgalmi adottságait bemutatva: a villaépület első emeletét a bécsi dizájner, Manuela Freigang alakítja át “a szomszéd lakásává” – tájékoztatta az MTI-t a szervező Österreich Werbung budapesti képviselete.
A kiállításon megtekinthető többek között az osztrák divattervező, Lena Hoschek “divatkockája”, azaz egy különleges, bejárható fotómontázs, amely a rendezett káosz elvére építve mutat be látványos fényképeket Ausztriáról. A tárlat tematikájában felvillannak a hagyományok és a modernitás, a gazdag osztrák kultúrtörténet és a jelenkor közötti izgalmas ellentétek, de ezt a tematikát erősítik a teremben található kortárs és klasszikus osztrák bútorok, berendezési tárgyak is.
A Schönbrunni Kastélyzenekar pénteken ad különleges koncertet: a Kogart Házban fellépő nyolc zenész Ausztriában éli mindennapjait, de Európa legkülönbözőbb pontjairól származnak. A koncerten olyan elismert zeneszerzők műveit játsszák, akiket munkásságuk Ausztriához kötött, többek között Vivaldi, Mozart, Beethoven, Guido Mancusi kompozícióit.
Lena Hoschek május 20-án mutatja be legújabb kollekcióit, illetve enged bepillantást egy workshop keretén belül az osztrák divatszakmába. Munkáiban Hoschek izgalmas módon egyesíti a hagyományokat és a modern pret-á-porter szemléletet.
Az ismert osztrák séf, Toni Mörwald, aki egyben a Beste österreichische Gastlichkeit (Kimagasló Osztrák Vendéglátás) szövetség elnöke is, május 21-én olyan menüvel várja a vacsoravendégeket, amely az osztrák konyha sokszínűségére épít.
A rendezvénysorozat és a kiállítás záróeseményeként május 22-én Thomas Glavinic osztrák író – akinek A kamerás gyilkos és A vágyak élete című regényeit az Európa Kiadó is megjelentette – és a Mount Everestet első osztrákként megmászó Robert Schauer társaságában tartanak beszélgetést a “hegyek varázsáról”. Glavinic legújabb, a Das größere Wunder (A nagyobb csoda) című regényében a magashegyi hegymászással foglalkozik, hitelesen ábrázolva főhősének mentális és fizikai tapasztalatait.