Otthon kategória bejegyzései

felújítás

Takarékoskodjon lakása modernizálásáért!

A Fundamenta lakáskassza az egyik legrégebben létező lakásmegtakarítási forma, mély immár évtizedek óta segíti a fiatalok lakáshoz jutását, a családokat lakásuk bővítésében vagy modernizálásában, felújításában. A mai lakáscélú megtakarítási piacon talán ez az egyik legkedvezőbb konstrukciójú megtakarítási forma, hiszen a megtakarításunk után kapott állami támogatásnak köszönhetően, igen magas hozamot biztosít. Ez pedig a jelenlegi alacsony kamatszintek mellett még kedvezőbbé teszi azok körében, akik lakáscélokban gondolkodnak a közeljövőben. Folytatás

online vásárlás

A webáruházak sok előnye mellett, mivel legyünk óvatosak?

A mai modern technológiának köszönhetően már nem kell boltba mászkálnunk és levenni a polcról a kívánt árut, majd sorban állnunk a pénztárnál. Pár kattintással egyszerűen megvásárolhatunk már szinte bármit az online webáruházakban.

Sokan azonban nem bíznak ezekben az online felületekben és úgy gondolják, átverés az egész.
Miért van ez? Sok esetről hallhattunk már, amikor a webshop készítés mögött nem volt valós üzlet, vagy az ügyfél nem kapta meg a kifizetett termékét. Sajnos az online felületeken különösen sokféleképpen lehet csalni, ám ahogy egyre elterjednek a webáruházak, egyre szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az eladóknak.

Így ne legyünk első ránézésre bizalmatlanok! Az aktuális webáruházról olvassunk véleményeket, esetleg fórumokba kérjük ki más emberek tapasztalatát is! Legyünk óvatosak, de ne legyünk teljesen bizalmatlanok! Rendeljünk először csak valami kis dolgot, ami nem kerül sokba, ezáltal nem bukunk sok pénzt, ha mégsem küldik ki. Ilyen esetben azonban mindenképpen jelenteni kell az adott webáruházat!

Az online vásárlásnak azonban rengeteg előnye van! Sokan azért sem szeretik, mert ugye ott van a futárdíj, vagy a postaköltség. Ezt azonban sok webáruházban elengedik nagyobb összeg vásárlása esetén! Vagy fogjunk össze barátainkkal, adjunk le egy nagyobb rendelést, így a postaköltséget is szét tudjuk osztani és máris nem lesz olyan sok! Egyértelműen megkönnyíti az életünket az online vásárlás, hiszen nem kell boltba menni, sorban állni és sok esetben az üzletek még nagyobb árakkal is dolgoznak.

Online vásárláskor nem a pénztárnál döbbenünk rá arra, hogy milyen sokat költöttünk, van időnk visszamondani a rendelést, ha úgy érezzük, most mégsem fér bele a keretbe. Rengeteg időt megspórolhatunk vele, hiszen otthon, a kényelmes fotelünkből kiválaszthatjuk a télikabátunkat, a gyerek pelenkáját, vagy az új mobiltelefonunkat!

fajátékok

Az örök klasszikus a fajátékok!

Ma már ha el akarunk kápráztatni egy gyermeket kaphatunk inteligens gyurmát, interaktív kutyát, vagy éppen NERF fegyvereket is. Csupa műanyag, kész játék, de ha igazi értéket akarunk ajándékozni válasszuk a régi klasszikus fa játékokat.

Hogy miért? Nos, a fa egy természetes anyag, tapintása is meleg, és olyan anyagról van szó, amelynek közelsége évmilliók alatt ívódott az emberiségbe. A fa életünk része, és mint ilyen a gyermekek számára is fontos kapcsolódási pont.

A másik fontos szempont, hogy a fajátékok természetesek, nem tartalmaznak mesterséges, esetleg mérgező vegyületeket, csak olyan anyagokat, amivel szervezetünk már évmilliók óta együtt él. Nem gond, ha a gyermek bekapja a fajátékot: semmi kára nem lesz belőle.

De talán mindennél fontosabb, hogy a fajáték kreativitásra nevel. A modern játékok szemkápráztató reklámokkal varázsolja el a gyerekeket, de közben éppen azt lopja el tőlük, amire a legnagyobb szükségük lenne: a kreativitás.

Egy fa építőkockával világokat lehet teremteni: babaházat, várakat, kastélyokat, állatkertet és tanyát. De mit teremthetünk egy Nerf fegyverrel? Semmit.

A fa építőkockák elengedhetetlenek ahhoz, ha szeretnénk, hogy kisgyermekünk kreativitása megfelelően kibontakozzon, hogy megismerje és fejlessze kézügyességét.

Persze, ahogy nő a gyermek úgy lesz számára fontosabb a TV-ben látott reklám, de amíg kicsi adjuk meg neki azt, amire valóban szüksége van a boldog gyermekkorhoz: a fa építőkockát!

hátfájás

Hátfájósok kézikönyve minden korosztálynak

Folyamatosan visszatérő hátfájással küzd? Nem tudja, hogyan ellensúlyozhatná a leghatékonyabban az ülőmunka hátulütőit? Modern életvitelünk természetesen velejárója, hogy gyakran órákat egy helyben ülünk. Ennek hátrányait azonban már akár néhány hónap múltával is megérezhetjük.

A hátfájás nem válogat, és gyakorlatilag korosztálytól függetlenül bárkit érinthet. Persze nagyon sok múlik azon, hogy miként töltjük a rendelkezésünkre álló szabadidőt, és időben orvoshoz fordulunk-e szükség esetén. A legtöbbször már a rendszeres testmozgás is nagy segítséget jelent, a megfelelő mozgásforma kiválasztásában pedig érdemes a Hátfájósok kézikönyvében megtalálható tanácsokat követni. A különféle gerincgyakorlatok leírásait éppen úgy fellelheti Dr. Jenny Sutcliffe könyvében, mint a fájdalomcsillapítás módjait, a hő-és vízterápia előnyeit, vagy például az úszás gerincre kifejtett jótékony hatásait. Nem érdemes elmenni az időnként visszatérő hátfájás kérdése mellett, hiszen gerincünk egészsége nagymértékben befolyásolja mindennapi közérzetünket és életminőségünket.

A kézikönyv korosztálytól függetlenül bárki számára ajánlható, ugyanis a benne olvasható hasznos információknak és tanácsoknak nagy hasznát vehetjük a későbbiekben. A sebészeti beavatkozások és kezelési módszerek szintén helyet kapnak a könyvben, így azok számára is remek választás, akik esetleg  már gerincükkel orvosi kezelés alatt állnak.

társasjáték

Társasozzunk családban, baráti körben!

Egy új világ nyílik meg előttünk, ha belemélyedünk a társasjátékok világába. Egyik ismerősöm szerint, ez az egyetlen dolog, ami teljesen kikapcsolja az agyát, ilyenkor nem gondol a munkahelyi gondokra, feladatokra. Sőt, még legalább egy fél napig munka közben is a stratégiai társasokon jár az esze, hogyan tudta volna jobban megoldani az adott feladatot. Folytatás

rágcsáló

Enyhe telek – szaporodó rágcsálók

Az enyhe telek és a kevés csapadék telente sok kárt okoznak a mezőgazdaságban. A mezőgazdasági szakemberek rendre panaszkodnak, hogy a két tényező következtében elszaporodnak a földeken a különböző kártevők, ugyanis áttelelésüknek semmi nem vet gátat. A meleg téli időjárást könnyedén átvészelik az ízeltlábúak éppúgy, mint a négylábú kártevők: a patkányok, egerek, pockok, hörcsögök, stb. Mivel a kemény telek korábban rendre megtizedelték számukat, a mezőgazdasági termelés számára nem jelentettek olyan nagy terméskárosítást, mint manapság. Folytatás

hozzátáplálás

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

A babának az első öt-hat hónapban az anyatejen kívül semmilyen más táplálékra nincs szüksége, még akkor sem, ha úgy érezzük, kevés neki az anyatej. Persze lehetnek extrém esetek, ha az anyukának nincs elég, vagy megfelelő minőségű teje, akkor ezt tápszerrel tudjuk pótolni vagy kiegészíteni. Ám, ha még szükség is van némi kiegészítésre, az anyatejes táplálást akkor sem szabad abbahagynunk, hiszen ebben olyan létfontosságú összetevők vannak, amelyek a baba egészségét, immunrendszerének fokozatos kialakulását szolgálják. Folytatás

lakásfestés

Lakásfelújítás: ha belevág, mindent cseréljen!

Amikor új lakást vásárolunk, általában felújítás nélkül nem költözünk bele, hanem elvégezzük azokat a munkálatokat, amelyeket szükségesnek gondolunk. Ha alapvetően rendben van a lakás, vagy nemrégiben esett át felújításon, akkor elegendő lehet egy tisztasági festés, ám ez a legritkább eset!

Leggyakrabban több munkálatra is szükség van, például lelakott a fürdőszoba, a parketta rég nem volt felcsiszolva, a konyhabútor ósdi, nagyjából a lakással egyidős, és a legtöbbször felmerülő hiányosságokat még hosszan sorolhatnánk. Ugyan a felújításnak leginkább nem az akarat, hanem a pénztárca szokott határt szabni, mégis azt javasoljuk: mielőtt beköltözne, újítsa fel a lakást teljeskörűen! Folytatás

lakberendező

Lakberendezővel szebb lesz a lakás!

Egy-egy lakás kialakítása vagy átépítése kapcsán sokszor fel sem merül a tulajdonosokban, hogy lakberendezéssel foglalkozó szakember segítségét kérjék a lakás belső elrendezésének kialakításában, pedig sok bosszúságot és kellemetlenséget megspórolhatunk, ha lakberendezőhöz fordulunk!

Amikor új házat építünk vagy egy újonnan vásárolt lakás belső kialakításán vagy éppen a meglévő átalakításán gondolkodunk, akkor sokakban már előre kialakul annak a lakásbelsőnek a képe, ahol majd élni szeretnének. A végső cél eléréséhez azonban számos nehézségen kell átverekednünk magunkat, kezdve az átalakítás megtervezésétől az olyan apró dolgokig, mint hogy hol helyezkedjen el a villanykapcsoló vagy a konnektor a lakásban. Folytatás

bicikli lánc

A kerékpár láncfelkapás és a láncugrás problémája

Láncfelkapás

A láncfelkapás akkor következik be, amikor a kerékpárlánc beszorul a láncvilla és a lánckerék közé és a kis lánckerék alsó íve nem engedi el a láncot. A lánc rendszeres karbantartása csodákra képes. A kopott láncot és a lánckereket érdemes mindig időben kicserélni. Olyan eset is előfordulhat, amikor a láncban megszorul a szem, ilyenkor tisztítással és olajozással a legtöbb esetben megoldható a probléma. Ha nem sikerül orvosolni, akkor kis oldalirányú mozdulatokkal próbáljuk a beszorulást oldani. Ha elgörbül a lánckerékfog vagy nem koncentrikusan forog a lánckerék akkor is bekövetkezhet a láncfelkapás.

Láncugrás

Ezt több hiba is okozhatja. Megszorulhat egy szem és megugrik a kisebb hátsó lánckeréken. Ilyenkor a hajtókart visszafelé kell hajlítani és megnézni, hogy a váltógörgők között vajon finoman forognak-e a láncszemek. Megszorult szemek esetén tisztítás, olajozás következzen és a mozgatás, hogy kilazuljon a láncszem. Ha nagyon elkopott a lánc, akkor szintén láncugrás következhet be. Ilyenkor a csere a legbiztosabb megoldás. Ha ezután is fennáll a gond akkor a lánckerék is elkophatott, így ezt is cserélni kell. Nem biztos, hogy az egészet, de ahol az ugrás tapasztalható azt a részt biztosan. Ha van egy rossz irányba felhelyezett Connex patentszem, akkor is megugorhat a lánc. Ilyenkor egyszerűen fordítsuk meg a patentszemet. A váltók is okozhatják ezt a meghibásodást és a vált bowden is. Ezeket is alaposan vizsgáljuk át, ha kell, javítsuk vagy cseréljük.